2013. május 30., csütörtök

Időjárás - Winter is coming!

Rendszeresen megkapjuk azt a kérdést, hogy milyen az idő errefelé, mivel ugye itt fordítva vannak az évszakok, mint Magyarországon. Nos, ez a poszt most ezzel fog foglalkozni főként, nem pedig az elmúlt napok eseményeivel - arról Zita ír.

Itt a május vége kb. a tél előtti utolsó időszaknak felelne meg, szóval olyan november vége felét jelentené. Vagyis készülni kell arra, hogy jön a tél, mindenki öltözzön fel melegen, merthogy itt a jégkorszak. Hát, ez nem teljesen így van errefelé - az időjárás inkább hasonlít szeptember közepére vagy végére, de a magyar novemberre semmiképp. Mutatok egy példát (a felső a melbourne-i idő, az alsó a budapesti):


Jelenleg a teljes védelmünk a tél ellen két olyan dzseki, amit otthon maximum október elejéig mernék viselni, főként esténként. Itt még a tegnap esti sétánk során párszor zavarba is jöttem, hogy akkor most felhúzzam a cipzárt vagy inkább ne.
Tegnapelőtt voltunk sétálgatni a folyó (Yarra) déli partján, és elmentünk a Királyi Botanikai Kertbe csak úgy körülnézni. Gyönyörűen gondozott kert, megyünk még majd vissza fényképezőgéppel is, de a tél közeledte már ott is erősen érezhető volt:


Ez egyáltalán nem ritka ám. Rengeteg helyen láttunk parkban üldögélő embereket, a madarak nem költöztek még el északra (mert ugye arra van a melegebb :) ) meg semmi ilyesmi.
Persze azért itt is hűvös van reggel (kb. 12 fok lehet most éppen odakint), de a délutáni átlaghőmérséklet az bőven a 18 fok körüli. Napsütésben még többnek is érződik.

Az emberek hozzáállása az időjáráshoz szintén eléggé változatos. Van, aki komolyan felöltözik, és van aki lazábban - és vannak a sportolók, akik a short-atléta vonalon gondolkodnak főként.
Mindent összevetve ha ez itt a november vége, akkor nem itt fogok fagyálló bizniszt alapítani.
Most pedig jöjjön egy pár kép arról, hogy is viszonyulnak az itteniek a tél közeledtéhez, pár szavas kommentekkel:
 Gyerekek ebédelnek a parkban - tanítási időben kihozták őket ide, hogy mégse a négy fal közt
Bizonyíték, hogy tényleg ősz van - ez egy újabb park, amit felfedeztünk
Vannak, akik a dzsekit választják - szeretlek :)
Diákok a kövön ülve a múzeum előtt - megnéztem, nem olyan hideg a kő
Séta a parkban
Ismét egy késő őszi öltözet
Nekem nem ez jutott eszembe Green Office címszó alatt, de lehet, hogy
a Toshibánál ez a környezetbarát munkahely :)
Ez a nő bőven túlöltözött a futáshoz
merthogy még este is ez a maximum futóöltözet
Apu se vitte túlzásba a téli öltözéket a gyerekkel
Ez körülbelül a késő őszi öltözék - talán majd idővel
Zitát is megpróbálom rábeszélni valami ilyesmire :)
Téli cipő - ez már este volt, fel kellett venni valami komolyabbat