2013. január 11., péntek

Nyelvvizsga

Zsolt is elkezdte írni első bejegyzését, ennek kapcsán már beszélgethetünk is posztolás előtt. Jobb, ha mindent megpróbálunk hamar leírni, mert már halványulnak az emlékek...

Én következő bejegyzésnek az IELTS nyelvvizsgát ígértem, mi ez és miért is kell.

Az IELTS (International English Language Testing System) angol nyelvvizsga különböző készségeket (írás- és beszédkészség, írott- és hangzó szöveg értése) hétköznapi vagy tudományos szövegkörnyezetben méri. A vizsgát számos brit, ausztrál, új-zélandi, kanadai és több amerikai oktatási intézmény is elismeri, természetesen Magyarország nem...
De ez kell az ausztrál hatóságnak, így hiába van nekem is Rigó utcai közép- és felsőfokúm, hiába beszél  Zsolt mindennap angolul, megyünk és bizonyítjuk itt is, mit tudunk.



Edit szépen fel is készített minket: Zsoltnak általános IELTS kell, mind a 4 részből 7.0 legalább, nekem, mivel csak kísérem, elég a 4.5 is.
Mi, a kis maximalisták, emeltük a tétet, megyünk mi az Academic modulra, hátha kint suliba is akarnánk menni, s oda esélyes, hogy kérik majd (igaz, két év után már nem érvényes, de nem baj...).

Meghallgattunk a Nyelvparádén a vizsgáról is egy szép előadást, megnéztük a honlapot, s mivel Edit a gyakorlást javasolta, beiratkoztunk felkészítőre is. Mint Zsolt említette, Magyaroszágon csak a British Councilnek van joga ezt a vizsgatípust tartani, így nem volt sok választásunk.
A felkészítő két hétvégéből állt, minden nap zsongó fejjel és elkeseredetten értünk haza...

Maga a vizsga négy részből áll és két féle van.
Az általános vizsgának felel meg a General, kb a szakmainak az Academic. A szóbeli és a magnóhallgatás közös mindkét esetben, a szövegértés és az írási rész tér el.
Megbukni ezen a vizsgán nem lehet, mert 0-t csak az kap, aki el se megy, 1.0-t már a felírt név is ér. A maximum pontszám 9.0 - erről azt mondta az egyik oktató, hogy nagyon művelt brit angolok tudnak ilyet összehozni. Erről le is mondtunk, de azért kiderült, hogy nem csak ők tudnák megugrani...
A 6,5 volt akkor még elismertetésnél a felsőfokú határa, mára talán ez már 7,0. Szóval ilyesminek én már örültem volna.

A tanfolyamról:
Kellett, mert leírások alapján nem tudtuk volna elképzelni se, milyen is ez, s mire kell figyelni. Viszont, mint minden vizsga, messze áll a valóságtól.
Annyiban jó, hogy a cél a megértés és a megértetés, s nem a nyelvtani hibákon lovagolnak. Ellenben ennyi szinonímát, körülírást, előre- és visszautalást, határozószót ilyen rövid szövegekben még nem használtam.
Szóval a tanfolyamon kis csoportban mind a 4 részt végigvettük, kaptunk egy halom gyakorló lapot, CD-t, s online is kb. 30 órányi gyakorlási lehetőséget. Az oktatók a buktatókra hívták fel állandóan a figyelmet, segítettek az alap szavakra egy rakat szinonímát kitalálni, rég nem használt szavakat felidézni.
Jó volt, de nem csinálnám végig újra szívesen....

A sok otthoni gyakorlás és a 2011 év végi felkészítő után jött 2012 elején a vizsga.
Én azon a héten Liverpoolban voltam 1 napot+utazás, így hulla fáradtan estem be a teljes szombatot betöltő vizsgára. A vizsga elején szegény Zsoltra haragudtam, hogy miért nem jöhettünk másik időpontra, én konkrétan elalszom, nem tudok figyelni, s csak kidobott pénz az egész...

Na de vissza a vizsgához:
Online kell egy szép űrlapot kitölteni, átutalni a pénzt és még fényképet is küldeni. A vizsga napján adott helyen (írásbelinél általában belvárosi szálloda) meg kell jelenni kb a vizsga kezdete előtt 1 órával (mindenről pontos leírást küldenek e-mailben). Ide nem érdemes hozni a személyin vagy útlevélen kívül semmit, maximum  zsepit és fél liter üdítőt, azt is átlátszó palackban. A terembe csak személyazonosság ellenőrzése után engedik be az embereket, zsepivel és átlátszó üveges üdítővel, minden mást (táska, toll, telefon, pénztárca) a kabátban kell hagyni a ruhatárban vagy elveszik.
Az első feladat: találd meg a helyed! kb 5-10 perc keresgélés után mi meg is találtuk, ugyanis minden asztalra fel van ragasztva egy kis cetli a fotóddal, névvel, azonosító számmal. Oda kell leülni, cetlit még otthagyni. Tollat, ceruzát adnak, üdítő a földre, bal oldalra, vigyázzban ülj, s terembe való belépéstől már  ne is beszélgess. Na jó, nem kell vigyázzban ülni, de beszélni akkor is tilos már, ha még fél órán át jönnek be a többiek.

A vizsga kezdetekor ékes angolsággal tájékoztatnak arról, hogy hol van wc, hogyan juthatsz ki oda (kísérővel, egyesével), merre a vészkijárat. Aztán elkezdik osztani a papírokat a magnóhallgatáshoz.
A szöveg négy részből áll, összesen 30 perc van rá. Először bemondják, hányas kérdéseket kell előre átolvasni a papíron, aztán elindul a felvétel. A válaszokat a kérdések sorrendjében lehet megtalálni a szövegben, de mindenhol meg van adva, hogy egyszerű vagy többszörös választás, vagy maximum hány szóval kiegészítendő mondatról van szó. Arra már nem emlékszem, hogy egyszer vagy kétszer megy le az adott szöveg, de a négy rész egyre jobban nehezedik. - Az elején én még alig voltam ébren...
Amire emlékszem talán: az egyik szövegben esküvőszervezésről és helyszínek összehasonlításáról volt szó, a másikban iskolai kísérletről és megvalósításról beszélgettek, a másik kettőre pedig már nem emlékszem.
Válaszokat át kell másolni a megoldó lapra, ezután visszaszedik a feladatsorokat, s jön a következő feladat. Az nem rémlik már, hogy a szövegértés vagy az írás van előbb, de talán a szövegértés.
A szövegértésben 3 szöveget adnak, ezek is egyre nehezebbek. 60 perc alatt 40 kérdést kell megválaszolni, ami lehet egyszerű vagy többszörös választás, táblázat kitöltés, mondat kiegészítés, szóval ismét bármilyen feladattípus.
A General részben általános cikket adnak, az Academicben valami tudományosabbat. Nálunk az egyik szöveg a vízerőművekről szólt, a másik eszközt használó madarakról, s az utolsó már megint nincs meg.

Az írás modulban két szöveget kellett írni. Összesen 60 perc van rá.
Az első egy 150 szavas kis szösszenet egy táblázatról, diagramról vagy hasonlóról. Nekünk egy internetezési szokásokat felmérő diagram jutott. Arra figyelni kell, hogy le kell írni, mi is ez, s miről szól, ki kell elemezni, főbb pontokat leírni, de a részletekben nem szabad elveszni. Valahogy ezt úgy magyarázták a felkészítésen, hogy úgy írd meg a szöveget, mintha a pontozó emberke nem látná, mi is volt a feladat, s el tudja képzelni, le tudja rajzolni az ábrát a leírásod alapján.
Na itt már arra is kell figyelni, hogy egy szót kétszer ne használj, mert azért levonás jár.

Ehhez a kis esszéhez tartozik a kedvenc IELTS történetem, amin sokáig dühöngtünk:
Az angol tudásodon kívül kb felejts el mindent, amit tudtál korábban. Még a felkészítőn egy diagramot elemeztünk, ami futók teljesítményéről szólt. Oszlopdiagramban ábrázolták nők és férfiak futóversenyeken elért eredményeit, milyen távot mennyi idő alatt vagy fordítva sikerült teljesíteni. Akármelyik pontot néztük, az eredmény az volt, hogy a férfiak azonos távot rövidebb idő alatt futottak le vagy azonos idő alatt messzebbre jutottak. Ergó a csapat ki merte mondani, hogy a férfiak gyorsabbak. Mire a felkészítő: nem, ez nem jó megállapítás. Hiába magyaráztuk, hogy de a fizika törvényei meg a józan ész alapján gyorsabbak... Nem, ez nincs rajta így az ábrán, nem írhatjuk le, mert pontlevonás jár érte, csak azt szabad, ami az ábrán majd kiszúrja a szemed, s azt se értelmezve, csak leolvasva.
Na itt elkezdtünk félni, hogy baj van, ha gondolkodni merünk...

A második részben 250 szavas fogalmazás jön megadott témáról. Ilyenkor vagy egy állítás van, s amellett kell pro és kontra érvelni, állást foglalni vagy egy problémára kell megoldást javasolni.
Nekünk az utóbbi jutott: az idős emberek felmérések szerint sokszor vannak egyedül, de ha társaságban vannak és aktívak, akkor javul a közérzetük, egészségi állapotuk (vagy valami ilyesmi). Mit javasolsz?
Itt is le kell írni az alap gondolatot (ha szó szerint idézel, akkor az nem számít bele :) ), kifejteni nézeteid, ötleteid, majd egy ékes tanulságot levonni. Én írtam nyugdíjas klubokról, sportról, háziállat tartásáról, a gyerekek hogy segíthetik szüleiket, s még amiről eszembe jutott. Ja, a saját tapasztalat beleírása is jó pont. Persze szép átvezetésekkel...

Ez így összesen csak 2 és fél óra, de a beszedésekkel, kihirdetésekkel, stb 3-3.5 óra hosszú az írásbeli.
A végén mindenki magához veszi kis cetlijét az asztalról, amin szerepel, mikor van a szóbelije. Aki korai időpontot kap, annak csak annyi ideje van, hogy szó szerint átrohanjon a British Council irodájába, s már kezdhet is...

Nekünk jutott egy ebédszünet, s utána mentünk szóbelizni.
Itt se egyszerű azért: bemész, ellenőrzik újra, az vagy-e, akinek mondod magad. Ha igen, akkor beülhetsz a váróba, ahol gyakorolhatsz a többiekkel vagy befoghatod a füled. Ide már nem jössz vissza, így kb minden holmi a papírokon kívül az előszobában marad. Aztán ha felszabadul a vizsgáztatód (kb 4-5-en vizsgáztatnak párhuzamosan), akkor bemehetsz.
Először személyi ellenőrzés, szabályok ismertetése, beleegyezel, hogy diktafonra rögzítsék a vizsgát.
Az első részben általános, ráhangoló beszélgetés van. Ki vagy, honnan jöttél, mit csinálsz, hol laksz.
A második részben kapsz egy cetlit egy témáról, s pontokba szedve, hogy annak kapcsán mire kell kitérned. Kb 1 perc felkészülés után lehet is mondani, leállítanak, ha elég, de két-három perces monológra készülni kell. Nekem a lakberendezés jutott: milyen bútoraink vannak, ki vette őket, tervezzük-e cseréjét, s hasonlók.
A harmadik részben az előző téma kapcsán kap az ember általános, kifejtendő kérdéseket. Hát, ennek nagyon örültem, s szinte csak kitérő válaszokat adtam. Megkérdezték, hogy az éghajlatnak van-e a hatása a bútorok kiválasztására, milyen a jó lakberendező, stb.
Zsolt jobban járt, neki cégalapításról kellett beszélnie...
Amint végzel, sipirc ki az iroda egészéből, se váróteremben, se előszobában nem szabad beszélgetni.

Hát, ennyi a vizsga. Fárasztó nagyon, s utána jön a kb 15 napos várakozás. Neten lehet megnézni az eredményeket, s általában aznap már át is lehet venni a papírt vagy kipostázzák.

Nekem 7.0 meglett elsőre, de kevesebb is elég lett volna.
Zsolt 7.5-öt teljesített, ami nagyon jó, csak becsúszott egy 6.5-ös írásbeli, s emiatt kellett újra mennie. A végén már eljutott odáig, hogy még nem is tudta az ereményt, de ment újra, hogy nehogy ne sikerüljön és kicsússzon a határidőkből szakmai elismertetésre jelentkezésnél.

Ez egy vacak időszak volt, mert én akkor izgultam, ha nem készültem. Zsolt akkor, amikor készült...
Ráadásul közben már tavaszodott, jött az esküvő is, s nem volt szívem ezzel is terhelni a nyelvvizsga mellett, így próbáltam az esküvő kapcsán csak a végső döntésekbe bevonni.

A lényeg: mindkettőnknek meglett, úgy, ahogy kellett, s túléltük :)

Ja, a 9.0 kapcsán: első szóbelinknél egy bolgár sráccal is találkoztunk, aki Angliába készült továbbtanulni. Kérdezte, mi miért csináljuk és hány pontra hajtunk. Mindenki elrebegte reményeit a szobában: 5-6-7 pontok hangzottak el félve. A srác közölte, hogy neki a 9.0 kell, mivel eddig minden haverja 9.0-t csinált, nehogy ő meg most leégjen... Hát nem azt válaszoltuk neki, amit valójában gondoltunk...

Zita