2013. szeptember 8., vasárnap

Könyvtár

Azt már írtuk, hogy beiratkozunk a könyvtárba, s páran kérdezték, hogy milyen. Úgy gondoltam, hogy mivel vannak érdeklődők, s nekem pedig nagyon tetszik, külön posztot szentelek rá.


Sajnos az épületen belül nem tudtam képeket készíteni, mivel nem engedélyezik, csak ha senki sem szerepel a képen. Olyan időpontban pedig nem sikerült érkeznem, hogy legalább 30 ember ne legyen a könyvtárban...


Hozzánk legközelebb a prestoni Darebin könyvtár van. Darebin maga egy melbourne-i városrész, igazgatási terület, 4 kerületet foglal magába. Mind a négy kerületnek van saját könyvtára, de mindegyik a Darebin könyvtárhoz tartozik, így a négy könyvtár között szabadon lehet kölcsönözni, bármelyik kerületben fel lehet venni a könyvet és bárhol le lehet adni.

De haladjunk lépésenként: 

Beiratkozás:

Ingyenes, kell hozzá (elfogadott dokumentumok listája itt):
  • útlevél
  • valamilyen 3 hónapnál nem régebbi irat, amin szerepel a lakcím.
Beiratkozásnál el kell fogadni a szabályzatot, s megadni a kért adatokat, amiket rögtön számítógépes nyilvántartásba vesznek, papíron nem kell kitölteni semmit.
Meg kell adni telefonszámot vagy e-mail címet is, mert sms-ben vagy e-mailben küldik ki a híreket (pl. rendezvények listája vagy épp előjegyzett, s felvehető könyvről értesítés).

Amikor végez az ember a beiratkozással, kap egy bankkártya formátumú plasztik kártyát, amin van vonalkód, azonosítószám, továbbá megmondják a belépési jelszót.

Kölcsönzés, előjegyzés:

Eddig háromféle verziót találtunk:
  1.  lehet kölcsönözni simán a könyvtárba besétálva - leemeljük a könyvet a polcról, s kivesszük;
  2. már otthon belépünk az interneten a könyvtár rendszerébe az azonosítóval és a jelszóval, s előre lefoglaljuk a könyvet - ez esetben 1 dollárt kell fizetni;
  3. ha a könyvtárba bemegyünk, s szólunk a könyvtárosnak, hogy másik Darebin könyvtárban megtalálható könyvet szeretnék előjegyezni, s áthozatni adott épületbe, akkor a könyvtáros a neten lefoglalja a könyvet, áthozatja, s ez ingyen van.

A könyvtár katalógusa elérhető otthonról interneten keresztül, így ha nem is foglaljuk le a könyvet, megnézhetjük, hogy éppen van-e szabad példány, ha igen, melyik kerületben, melyik polcon, vagy ha kikölcsönözték, akkor meddig kell visszavinnie az illetőnek.

Ha előre lefoglaltuk, áthozattuk a könyvet, akkor a felvételi helyként megjelölt könyvtárban külön polcon fogjuk megtalálni, ráragasztva a nevünk, meddig vehetjük fel (általában 10 nap).
Foglalás, áthozatal esetén küldenek egy e-mailt, hogy melyik naptól vehető fel a könyv.

Ha csak nézelődni akarunk, akkor is szépen rendezett polcokat találunk, korosztály és témák szerint szétválogatva, s szinte mindegyik könyvsor végén van egy számítógép, ahol megnézhetjük a keresett könyvet, melyik szekcióban is kellene megtalálnunk.

Ha összeszedtük a kölcsönzendő dolgokat (merthogy nem csak könyv van, hanem CD, DVD, hangoskönyv, elektronikus könyv és hangoskönyv is), ismét két lehetőség van:
  • szólunk az egyik könyvtárosnak, hogy szeretnénk kivenni valamit;
  • önkiszolgáló terminálnál kivesszük.
A folyamat mindkét esetben hasonló:
  1. lehúzzuk a tagsági kártyát - a vonalkód alapján bejelentkeztet a rendszer;
  2. lehúzzuk a könyv vagy más kölcsönzendő dolog vonalkódját (a könyvtárosok asztalánál az asztallap aljába van beépítve leolvasó);
  3. kinyomtatjuk a kölcsönzési cetlit (ezen szerepel a nevünk, tagsági számunk, mit vettünk ki, s meddig kell visszavinni);
  4. ha CD-t vagy DVD-t vagy olyan dolgot kölcsönzünk, ami tokban van,  lehúzzuk egy kezelőn, ami kinyitja a tokot (merthogy alapból le van zárva).
 Elektronikus könyvet és hangoskönyvet 2 hétre lehet kivenni, könyvet, CD-t, DVD-t, hangoskönyvet 3 hétre, s egyszerre összesen 40 kikölcsönzött tétel lehet a nevünkön.


 Kikölcsönzött könyv hosszabbítása, visszavitele:

Ha nem elegendő a két, illetve három hét, még kétszer lehet hosszabbítani határidőt (ha még nincs várólista a nálunk lévő tételen). Ezt megtehetjük személyesen, telefonon vagy az interneten belépve is egy egyszerű kattintással.

Ha visszaviszünk valamit, a négy könyvtár bármelyikébe vihetjük. Nyitvatartási időben egy bedobónyíláson át kell leadni a könyvtárosok pultjánál, nyitvatartási időn kívül pedig a külső ajtó, ami az előtérbe nyílik, nyitva van, s itt is van egy bedobó nyílás. De egyébként este 8-ig nyitva vannak, tehát ezt még nem próbáltam.

A sebességről, hogy milyen gyorsan kerül le az ember nevéről a visszavitt könyv:
Az első alkalommal egy könyvet vittem vissza, s mire kiválasztottam egy másikat, amit ki akartam venni, már a régi helyén volt a pár perce visszavitt könyv, ismét kivehető állapotban.
Másodszor is egy könyvet vittem vissza, s két DVD-ért mentem, amit áthozattak nekem másik kerületből. Leadtam a könyvet, a lefoglalt tételek polcáról leemeltem a DVD-ket, s beléptem az önkiszolgáló kölcsönző terminálba. Kb 3 perc telt el a könyv leadásától kezdve, s már nem volt a nevemen a könyv a terminál adatai szerint.

Kölcsönzés menete röviden összefoglalva ennyi. Pár kép az internetes nyilvántartásból:

Nyitókép - hány kivett tétel is van a nevemen, jegyeztem-e elő valamire, mivel tartozom és mit vettem ki eddig.

Jelenleg mik vannak a nevemen, meddig kell visszavinnem


Miket mikor foglaltam le, amiket még nem tudok felvenni, mikor jár le a foglalásom és hol tudom majd felvenni



Mit kölcsönöztem ki korábban és mikor vittem vissza


 Egy-két nappal később megjelent, hogy van felvehető lefoglalt tételem

 Ez a kifejtett rész, hogy mit és hol vehetek fel

És mivel el is mentem kivenni a két DVD-t, már 8 tétel van a nevemen. Új előjegyzett tétel azért van, mert volt egy könyv, amit hirtelen nem találtak meg nekem a polcon, s így lefoglalták, hogy én kapjam meg először, amint előkerül  - szóval nem tökéletes a rendszer, de másfél nap alatt meglett az elkallódott könyv :)


Amik nekem tetszenek a könyvtárban:
  • sok könyv van, s nem csak régiek, hanem újak is - pl egy 2013 április végén megjelent könyvet júliusban már ki lehetett kölcsönözni;
  • vigyáznak a könyvek állapotára, mindegyiket egy átlátszó, öntapadó fóliával bekötik;
  • könnyen kereshető a katalógus, s mivel elektronikus, online nyilvántartás, mindig friss adatok vannak benne;
  • otthon általában úgy éreztem, hogy amint belépek a könyvtárba, meg kell némulnom, s csak lábujjhegyen léphetek. Itt beszélgetnek az emberek, még Kinect rendszer is be van szerelve a gyerekeknek szóló részlegen játékokkal. A múltkor láttunk pár anyukát, akik betolták a babakocsikat a fal mellé, leültek beszélgetni, amíg a nagyobb gyermekeik játszottak vagy olvastak;
  • kisgyerekeknek minden héten van foglalkozás, amit a könyvtárosok tartanak (kisgyerek alatt a 0 és 2 éves közötti korosztály értetendő), s legutóbb 20-30 gyereket biztos láttunk ezen is;
  • egyéb programok is vannak: pl. írókat hívnak meg, kínai újévet ünnepelnek, vagy a jövő héten éppen ingyenes hallásvizsgálat lesz;
  • mindig sok ember van bent - jó páran olvasnak az ablakok mellett (igazából üvegfalak vannak, így sok a természetes fény is), ülnek az ingyen használható számítógépek mellett vagy épp valami rendezvényre jöttek;
  • sok gyerek van a könyvtárban, s nem csak a Kinect miatt - a múltkor egy anyuka épp 5-6 könyvet készült kivenni, amikor a kb 5 éves kisfia vitt utána még kb 10-12 mesekönyvből álló kupacot, hogy ő még azokat is kérné;
  • a könyvtárosok kedvesek, segítőkészek és mosolyognak - legutóbb két gépnél két könyvtáros segített az embereknek. Amint megnőtt a sor, azaz már öten-hatan is várakoztunk, kirajzottak a könyvtárosok egy szobából, s szépen kiszedték a sorból az embereket, hogy kinek mivel segíthetnek;
  • reggeli nyitásnál (10 óra) már 10-15 ember szeretne kölcsönözni;
  • még olyanra is gondolnak, hogy a mobilt vagy egyéb eszközt esetleg tölteni szeretné az ember, így több helyen is többféle csatlakozó ki van téve, amin lemerülő készülékeinket tölthetjük.
Összefoglalva: én szeretem a könyvtárat, jó a hangulata, sok jó dolgot találok (olyanokat is, amik még Budapesten bedobozolva várják, hogy utánunk jöhessenek, pl. Büszkeség és balítélet BBC verziója vagy Szívek szállodája DVD-k), kedvesek az emberek, emellett modern, s kihasználják az elektronikus adatbázis adta lehetőségeket, ami segít mindenkinek.

Ha bárkinek lenne még kérdése, nyugodtan írja meg vagy lehet kutakodni itt is: Darebin könyvtárak hivatalos oldala :)