2013. június 20., csütörtök

Lakáskeresés és egyebek


Lassan négy órája írom ezt a bejegyzést, s a vége az lett, hogy teljesen át kell variálnom.
Az eredeti cím "lakáskeresés és arborétum" lett volna, de a az arborétum majd máskor kerül sorra. Hála annak, hogy Zsolt még mindig nézi a sorozatokat, amiket otthon elkezdett, sikerült kiscsiga lassúságra korlátozni a netet, én meg tölteném fel ide a képeket... De meg kell várnom a költözést, s akkor teszem majd közzé a képeket.

Azon kívül, hogy volt egy kemény mélypont napunk, ami kapcsán azóta is kapjuk a pozitív üzeneteket (amiket ismét köszönünk), igyekeztünk lenyugtatni magunkat hosszabb sétákkal és más irányban idegesíteni magunkat lakáskereséssel.

Lakáskeresés két okból szükséges:
 - a szobatársunk, ha nem hosszabbítják meg a szerződését, egy hónap múlva visszaköltözik
 - szeretnénk egy olyan címet, ami jobban a mienk, a számlák a mi nevünkre jönnek, így be tudjuk mutatni őket. Ez kell pl. jogosítvány szerzéséhez, könyvtárba való bejelentkezéshez, szóval minden hivatalosabb ügyintézéshez. 

Lakást lehet keresni ingyenes hirdető oldalakon (mint otthon a vatera vagy bazár, itt a legismertebb a gumtree) és ingatlan közvetítőknél. 
Általában az ingyenes oldalakon szobatársakat keresnek és sajnos vannak csalások is a lakások terén (előre elkérik a pénzt, csak utána lehet megnézni a lakást), de azért ki lehet fogni jó helyet is. Mivel viszont mi nem szobatársnak akarunk menni, ezzel a módszerrel csak pár órát szenvedtünk.

Az ingatlanközvetítőknek vannak saját oldalaik és gyűjtőoldalaik is (pl: realestate.com.au), ahol lehet keresni helyre, árra, felszereltségre, stb. (csak azt nem sikerült beállítanom a keresésnél, hogy a csak diákszállásokat szűrje ki). Általában vannak fent képek, leírások, s az is, hogy mikor lehet megtekinteni az adott lakást. Ezek a megtekintési időpontok 15-20 percesek, minden érdeklődő egyszerre odamegy az ingatlanhoz, a közvetítő beengedi őket, válaszol a kérdésekre, s akinek tetszik, az kér egy jelentkezési lapot vagy online jelentkezik.
Ha nincs kiírva megtekintési időpont, akkor lehet írni a közvetítőnek, a mi tapasztalataink alapján talán a fele válaszol is, néha nem releváns választ ad.
A jelentkezési lapon meg kell adni, hogy hol laktál korábban, referencia személy adatok (felhívhatják, hogy milyen bérlő voltál, fizettél-e rendesen, rendben tartottad-e a lakást, stb), hol dolgozol, néha fizetési minimum is van, milyen vízumod van, egyéb referenciák és egyebek. Ha vannak jó referenciáid és munkád, akkor már jó eséllyel indulsz.

Zsolt nélkülem megnézett (mert én ekkor kopogtattam az ingyen termékkel) két-három lakást a belvárosban, s még együtt néztünk meg egy újabbat, szintén a CBD-ben. Mindenhova minimum fél, de inkább egy évre kell aláírni, s nálunk hiányoznak a referenciák és az állás. Általában mondanak egy heti díjat, ehhez jön a gáz, villany, víz használat és az internet (nem tudják megmondani, a korábbi lakónak ugyanarra a lakásra ez mennyit jelentett), van ahol nem átvenni kell a korábbi szerződéseket, hanem teljesen újat kötni.
Mivel így a lakás szerzési procedúra másfél-2 hónapig tarthat, nekünk meg csak 1 hónapunk van, ha nem hosszabbítják meg a lakótársunk szerződését, s nem is tudunk rendesen kalkulálni a kiadásokkal, ezért a talán picit drágább, de biztosabb megoldásra törekedtünk.

A picit drágább azt jelenti, hogy egy tűrhetőbb, kb 30 nm-es lakás heti bérleti díja 370 dollár lenne a belvárosban, amit néztünk. Ebben csak a gáz van benne, a víz és villany plusz jön, netes keresés alapján ez még plusz 30-40 dollár. Plusz az internet, ami a mobil szolgáltatónknál 30 dollár/6 GB havonta. (Ja, közben már elhagytuk a Vodafone-t, most már Virgin Mobile a szolgáltatónk picit olcsóbban). Tehát ez kb 400-410 dollár hetente plusz a net, de ha a számításaim nem jók, akkor több is lehet (a számítások pedig vígan lehetnek rosszak, mert ennél a lakásnál pont új szerződéseket kellett volna kötni, s szolgáltatónként vannak durva eltérések).
Az olcsóbb szállások, amit Zsolt nézett, 210 dollár/hét, kb 20 nm, s konkrétan egy tűzfal van az ablak előtt. Na, ezt fél évig bámulva tuti depressziósak lennénk...

Ezzel szemben a belvárostól 9 km-re találtunk egy "serviced apartment"-t, ami egy szállodában van. Szintén 30 nm körül van, saját kis konyhával, felszereléssel, hetente takarítanak, használhatjuk a medencét, szaunát, edzőtermet is, a heti 400 dolláros bérleti díjon kívül az internetet kell pluszba fizeti (náluk 40 dollár a korlátlan net havi díja) és a mosást, merthogy közös mosóhelyiség van. És ide nem kell ajánlás, többoldalas jelentkezési lap, hanem "csak" annyi, hogy kifizetjük a díjat. 
Mivel nem kerül többe, mint a belvárosi lakás (leszámítva a tömegközlekedést, de azt meg majd úgyis munka miatt használjuk, remélhetőleg már fizetésből), nem kell félni, hogy a főbérlő esetleg valamiért felmondaná a szerződést, s az egy éves szerződés miatt azt érezzük, hogy végre stabil helyen vagyunk, úgy döntöttünk, jövő szombaton költözünk.

Szobatársunk azt mondta, amikor beszéltük, hogy elkezdünk lakást keresni, hogy semmi gond, ha egy héttel a kiköltözés előtt szólunk, bár szerinte 1-2 hónap alatt találunk csak helyet. Hát, amikor szóltunk, hogy találtunk, s két hét múlva költöznénk, akkor "kissé" kétségbeesett, hogy mégis miként és ő most mit fog csinálni. De reméljük, lenyugszik, s visszaadja a foglalót... :)

Mivel már tudjuk, mikor költözünk, sorra találjuk a mostani lakásban a hibákat, ami megerősít minket abban, hogy menni szeretnénk: hideg van, s szobatársunk tanácsára nem fűtünk igazán, mert akkor nagyon magas lesz a villanyszámla; folyik a wc (de mivel a víz benne van itt a bérleti díjban, ezért csak a hang zavar); az ágy tartó deszkáit két naponta újra kell rakni, mert szétcsúsznak; kényelmetlen a kanapé, hangos a légkeringető rendszer, stb... Sok olyan apróság, ami az első napokban feltűnt, aztán hozzászoktunk, most pedig azt mondjuk, hogy már nagyon nem fog hiányozni :) De biztos az új helyen is lesznek hasonló dolgok...

Az új lakhellyel pedig új remények is élednek: a mostani átmeneti lakáshoz valahogy azt is sikerült kapcsolnunk, hogy amit itt csinálunk, az is csak átmeneti. Az új lakás már most több erőt ad: az jobban tetszett megtekintéskor, szívesebben élünk majd ott és új erőt kapunk. Lehet majd menni edzeni, ami az idegesség levezetésére jó lesz, már találtam könyvtárat is a közelben, ahova az új lakcímmel be lehet iratkozni (s így nem nézegetem majd annyira a könyvesboltokat, mert ingyen kivehetem a könyvet, s majd tényleg csak fizetésből veszem meg azokat, amiket nagyon szeretnék), új környezetbe kerülünk új lehetőségekkel. Amikor a lakást mentünk megnézni, a vonatról leszállva egy munkaerőközvetítő irodát láttunk meg először. Ezt is jó jelnek vettük, s esélyes, hogy be fogunk majd menni.

A mélyponton a botanikus kertben tett hosszú séták is segítettek átlendülni, élveztük a napfényt, a szép növényeket és nyugodt környezetet. Képeket ígérem, majd felteszem, mert sokat készítettünk. Most csakazértis megpróbálok párat feltenni :) Az, hogy tél van, nem igazán látszódik rajtuk...






S még egy egyéb téma, aminek kapcsán jó pár ismerősünk észrevehette, hogy tevékenykedünk:
Linkedin
Ha valaki szakemberként szeretne itt elhelyezkedni, az még otthon álljon neki Linkedin profilt varázsolni és építeni. Otthon ez még nem egy általános dolog, mindenki jó elvan a Facebook és iwiw oldalakon. Itt viszont tényleg nézik, állásokat tesznek fel, fejvadászok ránéznek az adatlapra, megkereshetik onnan az embert.
Szóval érdemes otthon elkezdeni, s nem úgy csinálni, mint én, hogy másfél hét alatt vadászok le 100 kapcsolatot... Bocsánat érte, hogy emellett pár embert még referencia kéréssel is zaklatok az oldalon, de jól jön az itteni munka kereséshez. Szóval kedves volt kollegák, ha még nem is kértelek meg benneteket, hogy írjatok rólam referenciát a Linkedin-en, de hajlandóak lennétek rá, ne habozzatok :)))

Most talán ennyi. Nem tudom, a költözésig írunk-e újra, talán akkor, ha valami pozitív változás áll be.
Addig is a sok ötlet alapján frissítjük az önéletrajzot, kitartóan munkát keresünk, s próbálunk pozitívak lenni.

Köszönjük mindenkinek a biztatást és a pozitív energiákat!!!