2014. november 22., szombat

Költségnapló II.

Nagyjából egy évvel ezelőtt elkezdtem írni a költségtételeinket egy táblázatba annak érdekében, hogy tudjuk előre kalkulálni, milyen összeg kell ahhoz, hogy megéljük, illetve hogy látható legyen, milyen kiadásokra mikor lehet számítani.
Ennek a táblázatnak az eredményeit először három hónap után osztottam meg, mikor már voltak valamiféle eredmények, de egy ideje úgy éreztem, hogy egy év után ismét érdemes lenne bemutatni.
Ha az ember át akarja számítani forintra, amit ebben a táblázatban lát, akkor az eléggé ijesztő képet fog adni - magyar mércével nézve kiugróan drága itt az élet. Azonban ha az ember úgy nézi, hogy ha van két kereset a családban, akkor két személy kényelmes megélhetése mennyibe kerül, akkor azért annyira nem durva a dolog.

 
A keresetünkből kényelmesen tudunk megtakarítani, annak ellenére, hogy voltak kiugró költségeink az elmúlt évben: vettünk két autót és nemrégiben házépítésbe kezdtünk (telekvásárlás meg ilyesmik).
Lássuk a táblázatot először, hogy melyik hónapban mennyit is költöttünk számszerűen, aztán majd megpróbálom magyarázni a kiugró részeket:

 Eszerint a táblázat szerint egy év alatt sikeresen költöttünk el több, mint 81 000 AUD-t - ez forintban nagyjából 17,3 millió igaz magyar forint. Ugye, hogy brutálisan soknak hangzik két főre.

Pár tételt azonban szeretnék ebből kiemelni, amiket ritkább/egyszeri kiadásoknak tartok annak érdekében, hogy ha valaki képet szeretne kapni, mennyibe is kerül itt az élet, akkor tudjon vele számolni.

  1. Májusban költöztünk új albérletbe, ami teljesen üres volt, szóval hirtelenjében bútorvásárlásba kellett fogni, hogy legalább le tudjunk ülni valahova, legyen ágy, stb. Előtte ugye a szálloda-apartmanban megvolt minden bútor, ezzel nem is kellett foglalkozni. Ez nagyjából 10 000 AUD volt pár hét alatt.
  2. Következő hónapban úgy döntöttünk, hogy veszünk egy kocsit Zitának, a kezdőrészlet 4000 AUD. Onnantól számítva havi 400 AUD környékén van az ő autójának a törlesztő részlete.
  3. Szeptemberben következett az én autóm - mivel lustább vagyok vezetés terén, ezért egy jobban felszerelt kocsit akartam. Mondjuk általában azt az érvet hozom fel inkább, hogy egy nagyobb autó jól fog jönni, ha már nem csak ketten leszünk, de a lustaság is benne van. 8000 AUD kezdőrészlet.
  4. A házvásárlás kiadásai a novemberi listában vannak benne, de arról a témáról úgyis lesz külön bejegyzés, szóval nem gond, hogy az ebben a táblázatban nem látszik.

Ha ezeket a nagyobb tételeket levesszük a listából, akkor is tisztességes 59 000 AUD-os éves költséget látunk. Egy ember átlag éves fizetése az ausztrál hatóságok szerint 55 000 AUD körül van, szóval látható, hogy két ember fizetése elég egy ilyen évre kényelmesen. Még akkor is, ha magyar szemmel ezek a számok riasztóak.







A kiadásaink nagy része továbbra is a lakhatás. Igaz, hogy most már nem apartman szállodában lakunk, hanem egy három hálószobás (kb 100-120 négyzetméteres házban), az ár nagyjából ugyanaz. Innen is látszik, hogy az apartman szálloda egy drága dolog, viszont legalább nem kértek referenciát a hosszútávú ottmaradáshoz, szóval még mindig tudom kiindulópontként ajánlani.

Ha esetleg valakit különböző tételek érdekelnek részletesebben ebből a listából, kérdezzetek bátran, így egy év után már elég sok adattal rendelkezünk :)