2014. június 9., hétfő

Lakás kész... na jó, majdnem kész :)

Az elmúlt egy hónap elég mozgalmasra sikeredett, bár szinte minden szociális rendezvényből sikerült kihúzni magunkat.

Munkahely történései: kolleganőm felmondott, nekem lejárt a próbaidőm, s véglegesítettek. Zsolt még marad augusztusig a projectjén, utána meglátjuk.

Egészség: Zsolt térde lassan helyreállt az orvosi tanácsok hatására a pár hónapja történt salsa óra óta :) Én elestem, s bevágtam a fejem, aminek örömére kihívhattuk a mentőket (vérző fejhez talán mégis kell alapon), s mehettem tetanusz oltásra is. 

És persze új helyre költöztünk :)


Az előző helyünkön lassan lejárt a szerződés, s mint lehetett látni, nem volt igazán nagy helyünk (kb 30 nm), amiből egy év után elege lesz az embernek. Így amikor az volt a kérdés, hogy hosszabbítunk-e szerződést vagy keresünk más helyet, nem sokáig tétováztunk.

Az albérlet keresés itt nagyon nem hasonlít az otthonira.
Ingatlanügynökségek hirdetik a lakásokat a főbérlő megbízásából, majd ők intézik a kiadást és az összes kommunikációt is a főbérlő felé. Simán előfordulhat, hogy soha nem fogunk találkozni a tulajjal.

Mindenki mondta, hogy nagyon nehéz lakást találni, s meg is kapni, tuti legalább 3 hónap rá fog menni. Erre készültünk, szerencsére nem így lett.

Kb egy hónapja egy esős szombaton megnéztünk három lakást/házat, s egyre jelentkeztünk is azonnal. A jelentkezés azt jelentette, hogy ki kellett tölteni egy adatlapot az összes személyes adattal, jelenlegi és előző munkáltató adataival, fizetést beírni, személyes és szakmai referenciát beírni, s leadni az útlevél/jogosítvány, Medicare kártya, előző rezsiszámlák másolatát. Ezekre a papírokra pontokat adnak, s ahhoz, hogy egyáltalán ránézzenek a jelentkezésre, el kell érni 100 pontot.
Hétfőn reggel már hallottuk, hogy hívják főnökeinket referencia miatt, s délután már az ingatlan menedzser hívott, hogy a 14-16 jelentkezőből mi vagyunk a mázlista kiválasztottak, szombaton menjünk fizetni, papírokat aláírni. Így lett három hónap helyett 1 hét alatt új albérletünk.

Persze ahogy lenni szokott, ezek után jött neheze, mivel az előző helyünkön csak a ruháink, s konyhafelszerelés volt a miénk, meg az a pár dolog, amit otthonról hoztunk vagy itt vettünk, de semmi bútor. Így aztán jött a rohangálás bútor kereséssel, mosógép beszerzéssel, s egyéb, amire-nem-is-gondoltunk dolgok vásárlásával.
Ha valaki lakást szeretne viszonylag normális áron berendezni, a következő helyeket tudjuk ajánlani: Fantastic Furniture, Furniture Garlore, IKEA, Good Guys. Nekünk ezekről a helyekről jött minden az ágymatracot kivéve, kb 3 hét alatt a nulláról indulva a képeken látható szintet elérve.

Persze még nem vagyunk kész, hisz van egy szoba totál üresen, amibe Anyukám vagy a vendégágyat vagy a gyerekágyat tenné szívesen. Hiányzik még pár apróság, ami majd még otthonosabbá teszi a helyet, de nagy haladást értünk el rövid idő alatt, s ma már tényleg kb azt mondjuk, hogy relatíve kész vagyunk.
Most már arra is van hely, hogy az otthon hagyott dobozok kijöjjenek, csak pénzt kell gyűjteni rá :)

Még a képek előtt pár gondolat a költözés kapcsán:
  • szinte mindenhol be tudtuk jelenteni neten keresztül, hogy mi az új címünk, ahol nem, ott telefonon sikerült, nem kellett személyesen rohangálni
  • az összes szolgáltatás az új helyre (gáz, víz, villany, telefon, net) interneten rendeltük, s úgy kötötték be kb 1 hét alatt, hogy egyszer sem kellett itthon lennünk
  • egyetlen dologgal szenvedek még mindig: postai átirányítást rendeltem, s fizettem ki neten, vissza is igazolták neten és még a régi címre kiküldött levélben is, hogy rendben, majd visszavonták, mivel nehéz azonosítani a régi címet :) Na ennek kapcsán még vitázok az ausztrál postával...
A lakás kapcsán is van pár apróság, amit még intéztetek az ingatlan menedzserrel: nem működik a TV antenna fali aljzata, valamint az egyik zuhanyfej hibás, s leáztatja a falat. De nem lenne izgalmas, ha minden elsőre rendben menne :) Ja, s én még állandóan eltévedek a lakáson belül :)

És akkor a képek:
Kilátás az utca felé. A mienk a harmadik "unit" az utca felől, ami azt jelenti, hogy már nem halljuk az utca zaját :)

A mi házikónk. A kereszt továbbra sem hozzánk tartozik ha nem a hátsó szomszédban levő templomhoz.

Bejárati ajtóval szemben a szerződés szerinti kettes számú hálószoba, ami nálunk dolgozóvá alakult.

Persze beépített szekrény a dolgozóba is kell, de legalább ide el tudom dugni az összes számlát, s hivatalos papírt :)

Bejárattól balra az egyes számú hálószoba gardrób szobával és külön zuhanyzóval. A szoba még üres, funkciója majd még kialakul.





Folyosó cipősszekrénnyel és kabáttartóval:


Folyosóról jobbra nyílik a nappali, ami tegnap lett kész.






Nappalival egy légtérben az étkező a kb 60 kg-os 8 személyes asztallal :)


Konyha az étkezőből nyílik. Biztos van, akinek nagyobb van, de a Rydges főzőlapja után már nagy haladás :) Most épp csirkeragu leves készül benne a blogírás közben :)
Azt még meg kell szoknom, hogy gázon főzök újra, valamint a sütő nem légkeveréses. Amikor először használtam, ennek megfelelően leégett a kaja alja, s bekapcsolt a tűzjelző :)



Folyosó bal oldalán nyílik a harmadik szoba, ez már tényleg a hálószoba lett.


Az én oldalamon a plüssök, otthonról hozott emlékek, itt szerzek holmik.


Három ajtós beépített szekrény, ahol végre elférnek a ruhák.

Folyosó közepén balra másik kis folyosó, itt van egy újabb beépített szekrény, valamint innen nyílik a wc, nagyobb fürdőszoba, mosókonyha (ahova már beköltözött a mosó-és szárítógép), valamint innen is ki lehet menni a kertbe.





Másik kijárat a kertbe az ebédlőből nyílik, ami Zsolt egyik kedvence. Mármint a kijárat, mivel a képen látható rácsos valamit itt biztonsági ajtónak nevezik. Szerintem még nem láttak soha 16 ponton záródó fém biztonsági ajtót...

Garázs bejárata a kert felől. Jelenleg itt még nem autó parkol, hanem a rakat bútor-csomagolóanyag, amit lassan majd beleadagolunk a szelektív kukába.


És most már kertünk is van, amihez fűnyírót majd még venni kell :)




Nagyjából ennyi képekben. Talán még az, hogy végre van lakáskulcsom az új otthonunkhoz, amit a kedvenc kulcstartómra tehetek (köszönöm Tinti!) :)


Reméljük, hogy minimum egy boldog év vár ránk új helyünkön, s talán a következő költözés már saját házba történhet.
Köszönjük Babinak és Ferinek a hűtőt, s a rizsfőzőt, Zolinak a költöztetést, Gábornak a fuvarokat a Kmartból hazafelé, s mindenkinek a lelki támogatást!
Ha valakinek van kedve beugrani hozzánk, csak szóljon, most már van hova leülni :)